Restaurang

Veganvänliga restauranger

Biobaren

En relativt nyöppnad restaurang som ligger på Ronnebygatan 28 i anslutning till biografen. Tapasmenyn är veganvänlig från början och personalen är inte främmande för att veganisera många av de andra rätterna. När vi var på besök så fick vi en specialgjord veganburgare som var jättegod (Deras vegetariska burgare innehåller ägg). Vet du om att du skall tid några dagar senare så rekommenderar vi varmt att beställa denna burgare i förväg. 


Besök: 22 maj, 2013Royal Thai, 

En klassisk thairestaurang med ett flertal veganrätter på menyn. Serverar även vegetarisk sushi som lätt kan veganiseras. Öppet varje dag kl 11-22. Restaurangen ligger på Rådhusgatan 11 precis intill Ronnebygatan. 

VARNING: Det förekommer motstridiga rykten om att restaurangen ibland stoppar in både den ena (ostronsås) och den andra (fisksås) ingrediensen i sina rätter, utan att berätta detta för kunderna. Skulle detta vara sant är det inte bara oärligt och orespektfullt mot oss, utan även poteniellt livsfarligt för allergiker som beställer mat i god tro (olagligt dessutom...). Tills dess att denna sak har retts ut bör Ni försäkra Er om att maten inte innehåller en massa oönskat skräp när Ni besöker Royal Thai. (Fråga gärna om currypastorna innehåller räkor också.) Det skulle vara jättebra om Ni som besöker restaurangen låter oss veta vad de svarar.

Websida

Besök: 14 november 2012

Kartor: Google maps   Hitta.se

Sumo Sushi

F.d. Tokyo Sushi. God och fräsch sushi. Restaurangen ligger numera vid ena ingången till Wachtmeisters galleria, i en mysig lokal med ganska många sittplatser. Personalen är van vid att veganer besöker dem så risken för missförstånd är liten. Ett bra tips är att beställa Veganmix (en veganiserad Veggie mix). Den finns inte på menyn, men vi har beställt den så många gånger att vi inte längre behöver förklara vad den skall innehålla. 

Websida

Kartor: Google maps Hitta.se

Fox and anchor

Har en vegetarisk burgare som är vegansk, om man ber om det så att de skippar osten och de mjölkbaserade såserna. Har fått salsa och guacemole till i stället. I stället för pommes frites kan man få klyftpotatis, som är supergoda!

N. Smedjegatan 1, Stortorget

Sjörök

Har en stor salladsbuffé på lunchen där mycket är veganskt. På kvällen rekommenderas pizzan vegetariana mare med sjögräs, vitlök, lotusrot, ingefära och ruccola. Beställ den utan ost så blir den vegansk. Restaurangen fixar gärna veganmat om man ber om det.

Skeppsbrokajen 4

Kartor: Google mapsHitta.se

Nödlösningar

Dessa restauranger har lite eller inget veganskt på menyn, men är inte främmande för att tillaga något och gör ofta ett bra jobb.

Skeppsgossen

Serverar lunchbuffé med husmanskost, men här finns inte mycket vegetariskt förutom lite sallad.(Raggmunkarna steks i fläskfettet). Man kan dock be om veganmat och få till exempel kikärtsbollarmed wokade grönsaker. Säljer också egentillverkad glass och sorbet. Sorbeten är helt vegansk och supergod!

Marinmuseum, Stumholmen

Två rum och kök

En lite finare restaurang som serverar a la carte och fondue. Har vegetarisk fondue gjord på grönsaksbuljong med örter, med massa grönsaker, quorn samt klyftpotatis, bröd och såser. Ibland har jag fått någon specialvegansås, ibland salsa och någon vinägrett. Sist serverade de quorn och försäkrade att den var vegansk (jag ifrågasatte det eftersom jag vet att det är ägg i quornfiléerna, men servitrisen gick ut i köket och frågade en extra gång och kom tillbaka med samma svar... Så se upp om du är vegan eller äggallergiker!)
Founduen är god och man får äta hur mycket man vill... Men det kostar också därefter. 279 kronor per person... Har inte testat a la carten, eller frågat om de kan erbjuda annan veganmat. Den vegetariska rätten på menyn består av bland annat getost.

Södra Smedjegatan 3

Stars & stripes


Sportpub som erbjuder en vegetarisk burgare, som dock innehåller ägg... Inga problem att få veganmat, om man nöjer sig med klyftpotatis, wokade grönsaker och sallad... Inte så spännande dock. 

Stortorget


Skärpning

Restauranger som kanske bör undvikas, i alla fall för spontanbesök. Dessa restauranger borde tänka mer på att varje sällskap med en vegan eller vegan väljer bort dem på grund av deras dåliga veganutbud.

Nivå


Har inget vegansk på menyn. Har ätit där några gånger. När jag ringt i förväg och frågat om veganmat har de ordnat god mat. När jag däremot gick dit utan att ha bokat och frågade om de kunde ordna veganmat fick jag svaret att de kunde göra en sallad eller att jag kunde välja från småplocket (vars veganska utbud bestod av oliver...) Så det blev ingen mat den gången...

Norra Kungsgatan1

Castello

Frågade servitrisen om de kunde erbjuda någon veganmat och fick svaret att de hade lax... När jag förklarade att jag inte åt varken kött eller fisk fick jag svaret: ”Nä, då har vi inget.” Här kunde jag ha gått om inte kocken hört diskussionen och tagit över... Han förklarade att de inte hade något vegetariskt alternativ till kött, men naturligtvis kunde han slänga ihop en vegansk rätt. Fick en god potatissallad med fräscha grönsaker.

Vattenborgen, Stortorget

Svarta listan

Toscana

Har inget veganskt på menyn. Det vegetariska utbudet består enligt menyn av en grekisk sallad.
Ringde dit för att boka bord och frågade om de kunde ordna veganmat, men fick svaret att de inte kunde garantera det... Så det blev inget besök där...

Stortorget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar